Specificeren bedragen toelichting

Een belangrijke optie is het specificeren van de bedragen. Bij het importeren van de kolommenbalans wordt alleen het eindsaldo van de grootboekrekening ingelezen, maar in de toelichting moeten de afzonderlijke mutaties toegelicht worden. Denk bijvoorbeeld aan de mutaties op een rekening-courant.

 

U kunt de bedragen als volgt specificeren:

Selecteer de toelichting die u wilt specificeren.
Klik op de knop Specificeren Specificeren.
U komt nu in de Brugstaat in de specificatie van de door u geselecteerde toelichting. (De knop Specificeren veranderd in Specificeren_aan (ingedrukt) zodat u kunt zien dat u aan het specificeren bent.)

 

Specificeren brugstaat

 

De brugstaat bestaat (per boekjaar) uit 3 kolommen:
Invoer: de gegevens vanuit het Grootboek en de VJP’s.
Specificatie: hier kunt u een specificatie invoeren
Totaal: de telling van Invoer en Specificatie. Dit zijn de getallen zoals ze in de jaarrekening getoond worden.
U kunt hier in de witte cellen de specificatie invullen. Het bedrag wat u gespecificeerd hebt boekt u tegen, zodat de specificatie per saldo op nul uitkomt. Het bovenstaande voorbeeld ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

 

Specificeren brugstaat 2

 

Als de specificatie klaar is klikt u weer op de knop Specificeren_aan Specificeren (deze was nog ingedrukt) en komt u weer terug in de toelichting in het rapport. De nulregels van deze toelichting worden nu automatisch verborgen en nieuwe regels worden zichtbaar gemaakt.

 

De toelichting uit het voorbeeld ziet er nu als volgt uit:

 

 

De cijfers kunnen niet rechtstreeks in het rapport veranderd worden, dit gebeurd allemaal vanuit de Brugstaat. De teksten kunnen wel in het rapport gewijzigd worden. In het voorbeeld kunnen de Mutaties 1, 2 en 3 dus benoemd worden.

De titel van de toelichting wordt overgenomen vanuit de specificatie van de balanspost, in dit geval de ‘Overige vorderingen’.

 

Verder hebt u bij iedere toelichting de mogelijkheid om een vrije tekstuele toelichting in te vullen. U kunt dit doen in de tweede lege regel onder de toelichting. Deze regel is standaard uitgevuld over de hele breedte van de pagina.

 

Attention Als de nulregels van de toelichting al verborgen zijn, moet u deze eerst zichtbaar maken met de knop Nulregels_toelichting_tonen Nulregels toelichting tonen.

 

De toelichting uit het voorbeeld kan er als volgt uitzien:

 

 

Tip: U kunt binnen de tekstuele toelichting (dus binnen een cel) een harde enter invoegen met Alt-Enter, waardoor u meerdere regels kunt plaatsen in één rij.

Copyright Infine Software BV